Tips för att övervinna brist på självförtroende

53
Tippek az önbizalomhiány leküzdésére

Den forntida spåmannen i Delphi hade en berömd inskription “Känn dig själv!” Tusentals år av filosofi talar från dessa ord. Han varnar för att självkännedom är ett väsentligt villkor och verktyg för mänsklig existens, vilket är ett grundläggande villkor för utvecklingen av självförtroende.  

Människan är inte bara en leksak för de influenser som påverkar honom, utan en aktiv personlighet som formar sin miljö. De erfarenheter vi upplever gör det möjligt för oss att utveckla våra förmågor, att uppnå våra mål, men för allt detta behöver vi tillräckligt självförtroende 

Ställ dig själv några frågor:

  • Vem är jag?
  • Hur är jag?
  • Vilka talanger och förmågor har jag?
  • Vilka kunskaper och färdigheter har jag?
  • Hur mycket tål jag misslyckandet, spänningen?

Om du svarar på dessa frågor ärligt och realistiskt kan du säkert lista mycket positiva saker som kan vara till hjälp för att stärka ditt självförtroende , utveckla din självkännedom.

Det är viktigt att du bedömer dina mänskliga relationer och de roller du spelar i dem korrekt.

Varje person har någon aning om sig själv. Detta kallas självbild. Självbilden  utvecklas främst i barndomen som ett resultat av föräldrarnas feedback. Barnet bedömer sig själv när hans miljö beter sig mot honom. En varm och accepterande föräldrabakgrund behövs för att bygga vårt rätta självförtroende och rätt självkänsla . Om inte, har du något att fixa.

Se tydligt i feedback labyrinten!

Senare, som vuxna, får vi också mycket feedback från de omkring oss. De formar vår personlighet. Vanligtvis håller vi oss bara vid mänskliga relationer som tänker på oss enligt vår egen självbild och endast den person som är viktig för oss är viktig. Att få för mycket negativ feedback leder till brist på självförtroende . Du måste leta efter positiv men realistisk feedback.

Och vad som är mycket viktigt: bryr dig inte alltid vad andra säger och tänker på dig ! Det viktigaste är att du vill tillfredsställa dig själv. Den tvångsmässiga viljan att följa är extremt skadlig för dina sex personligheter och påverkar också dina vänskap. 

Hitta byggsamhällen!

Den förvärv av tillräckligt självförtroende och självinsikt är bäst i de verkliga samhällen som kännetecknas av uppriktig gemenskap . Gemensamma uppgifter, ansvar har en seriös formkraft. Den acceptans gör det lättare att hantera kritik också.
Det är viktigt att alla tillhör minst en riktig gemenskap. Vad menar vi med det? En idrottsgemenskap, en danskurs, en bokklubb eller till och med en sammanhängande gemenskap av vänner. Det bästa är det gemensamma intresset och framgången för den givna aktiviteten . Detta ger dig positiv feedback och ökar ditt självförtroende dag för dag.

Att släppa betyder inte nödvändigtvis att du gav upp kampen

Vi måste lära oss släppet jag är! Det finns inget behov av att tugga på det förflutna, eftersom det inte längre kan ändras. Titta på framtiden, leta efter nya mål , utmaningar !

Sätt dig själv på prov!

Prova dig själv i saker du har varit rädd för hittills eller kanske är du rädd för. Om du lyckas kommer du att vara ostoppbar, vad det än är, oavsett vad som händer!

Tro på dig själv, våga leva, du kommer att se att tiden kommer att bevisa dig! Tja, imorgon började igår.