Typer av diabetes

76
cukorbetegség típusai

Diabetes – diabetes mellitus – är en metabolisk störning som åtföljs av en störning i kolhydrathushållet, höga blodsockernivåer och en störning i fett- och proteinmetabolismen. Faktum är att kroppen inte kan omvandla glukos (glukos) till energi. Sjukdomen förändrar radikalt livet för den drabbade personen, vilket kan orsaka allvarliga svårigheter under de första dagarna. Med tiden utvecklas den dagliga rutinen, lösningar på svårare situationer introduceras och patienten lär sig att leva med vanor som är oumbärliga för honom.

Vad är fel med kroppen? Den normala processen regleras av insulinhormonet som produceras av bukspottkörteln. Eftersom insulinproducerande celler inte fungerar korrekt produceras inte tillräckligt med insulin och insulinbrist leder till diabetes.

Typerna av diabetes differentieras beroende på ålder de utvecklas. Vi skiljer ut två huvudgrupper:

  • typ 1-diabetes
  • och typ 2-diabetes.

Dessutom är diabetes känt att utvecklas under graviditet och andra orsaker till diabetes.

Symtom och egenskaper efter typ av diabetes
Ökat vätskeintag, stora mängder urin, muntorrhet, frekvent törst, trötthet, plötslig viktminskning, dimsyn, aptitlöshet, domningar i fingrarna, klåda runt könsområdet är vanliga symtom. I samtliga fall ställs diagnosen dock endast på grundval av ett blodglukostest som utförs i samband med provtagning av venöst blod. Den blodglukosmätare som finns på apotek är endast lämplig för självundersökning, på inget sätt att ställa en diagnos!

Typ 1-diabetes

4-6% av diabetiker hör hemma. Det inträffar vanligtvis i barndomen eller tonåren, med en plötslig metabolism i form av avspärrning. Kroppen har antingen insulinbrist eller har mycket lite insulin. Den främsta anledningen är att bukspottkörtelns holmar celler förstörs helt från bukspottkörteln, så att de inte kan producera insulin. Så insulinintag är nödvändigt för att överleva och till den största frustrationen för dem som kämpar med sjukdomen och deras föräldrar, kvarstår problemet resten av livet, men man kan lära sig att leva med det.
Ärftliga faktorer, genetisk mottaglighet och växelverkan mellan miljöfaktorer spelar en viktig roll i dess utveckling.

Diabetes typ 2

Det diagnostiseras oftast över 40 år, men kan också förekomma hos överviktiga barn. En stillasittande livsstil och övervikt spelar en roll i dess utveckling. Det är svårare att känna igen eftersom det inte nödvändigtvis börjar med uppkomsten av “klassiska” symtom. Ofta har sjukdomen funnits i flera år när den diagnostiseras. Det är huvudsakligen baserat på insulinresistens. Det behandlas med en livsstilsförändring (viktminskning, träning) med medicinering eller insulininjektion.

Diabetes från andra orsaker

Dessa inkluderar läkemedelsinducerade infektioner associerade med infektioner (t.ex. hepatit), organ sjukdomar och kronisk pankreatit.

Diabetiker bör inte konsumera dietmat, utan ska sammanställa en daglig diet av hälsosamma livsmedel som uppfyller de kriterier som fastställts av läkaren. De flesta dietmat är endast lämpliga för att öka komforten hos diabetiker.