Vet du allt om gurkmejans värden?

52
Kurkuma

Den Gurkmeja  tillhör familjen av ingefära, även känd som indiska saffran kallas. Det är en populär krydda och ört av asiatiskt ursprung på grund av dess ljusgula färg. Det har använts i forntida indisk medicin i århundraden.

Dess fördelaktiga effekter har också erkänts av hälsoindustrin och utgör grunden för många kosttillskott . De fann att  effekten av gurkmeja rot växter hälsa i kroppen av curcuminoids är ansvarig. Det har en direkt antioxidant effekt och förbättrar också skyddet av celler mot stress. Laboratorieexperiment med curcumin har visat positiva effekter vid diabetisk njurskada såväl som alkoholisk leverfibros. Det har också erkänts som en effektiv antiinflammatorisk egenskap, särskilt i fallet med artrit och akuta infektioner. Intressant kan curcumin hämma symtomen på Alzheimers sjukdom vid flera punkter.

Experiment har visat att oral curcumin kan hämma utvecklingen av mag-, lever- och koloncancer. När det appliceras lokalt i form av en gel kan curcumin också ha en antiinflammatorisk effekt i vissa orala processer.

I en studie av patienter med hepatit C befanns användning av gurkmeja vara effektivare vid rengöring och regenerering av levern än grönt te.
Det spelar också en viktig roll för att skydda kärlsystemet genom att förhindra att blodplättar hänger ihop och därmed har en blodförtunnande effekt.
Det aktiverar gallblåsans funktion och ökar därmed gallutsöndringen. Curcumin kan också återställa njurfunktionen.

Det har varit ett känt faktum i 6000 år för indisk ayurvedisk medicin att gurkmeja förhindrar och botar många sjukdomar.